O artivismu s Tamarou Moyzes: Jak vypadá politické umění v Izraeli

Jak vypadá současné politické umění v Izraeli, jaká témata otevírá a jaké má ve své zemi postavení? V rozhovoru s umělkyní a kurátorkou Tamarou Moyzes jsme se zaměřili na současný izraelský artivismus a jeho podoby.

 

Tamara_radio_wawe

Tamara Moyzes Foto: Martin Melichar

Ať už jde o blízkovýchodní konflikt, Sýrii nebo dění v Egyptě, izraelský artivismus přináší vhled z pozice každodenní zkušenosti: „Umělecké skupiny a umělci jako Public Movement, Yael Bartana nebo Avi Mograbi reagují na současné dění v Izraeli i kolem něj. Yossi Atia třeba svými happeningy reaguje na aktuální izraelské politické zprávy.“ Nejčastěji jde o performance, akce ve veřejném prostoru, jejichž záznam je pak vystavený v galerii, vznikají ale práce napříč uměleckými formami.

Tamara zmínila například jednu konkrétní akci na West Bank Barrier: „Každý samozřejmě zná streetartového umělce Banksyho, takže se o jeho zásahu na separační zdi nejvíc mluví. Řada umělců se ale podle mého názoru na West Bank Barrier vyjádřila mnohem zajímavějším způsobem. Například při druhé intifádě proběhla anonymní akce umělců, kteří nechali zeď ‚zmizet‘ prostřednictvím projekce z obou dvou stran.“ Poslechněte si víc o izraelském artivismu.

Tamara Moyzes je politická umělkyně, kurátorka, aktivistka. Narodila se na Slovensku, studovala v Bratislavě, Tel Avivu, Jeruzalémě a v Praze, kde žije a tvoří. Má izraelské občanství a v zemi často pobývá. Zabývá se tématem menšin, xenofobií, rasismem, nacionalismem, věnuje se queer problematice a feminismu a také blízkovýchodnímu konfliktu. Tvoří fiktivní dokumenty, pohybuje se v oblasti videoartu a nových médií, svými happeningy intervenuje do veřejného prostoru. Někdy pracuje společně s manželem Shlomi Yaffem. Spoluzaložila ženskou uměleckou skupinu 5. kolona.

Autor:  Veronika Ruppert

http://www.rozhlas.cz/radiowave/kultura/_zprava/o-artivismu-s-tamarou-moyzes-jak-vypada-politicke-umeni-v-izraeli–1502856