Tamara Moyzes: Umělecký aktivismus tu má špatný zvuk

3040675--tamara-moyzes--1-950x0p0

Tamara MoyzesFoto: Martin Melichar

Každý slyšel o Pussy Riot, skoro každý o Voině, ale proč se umělecký aktivismus (s výjimkou skupiny Ztohoven) příliš nenosí u nás? Podle Tamary Moyzes je to i tím, že od dob komunismu tu politická angažovanost veřejnosti evokuje spíš politickou objednávku státu. Přitom nic není vzdálenější pravdě.

Co přimělo právě Tamaru, aby se svými díly vyjadřovala k palčivým problémům současnosti? Existuje pro ni nějaká hranice mezi aktivismem a čistým uměním? Ptali jsme se jí i na to, zda podle ní dobrý aktivismus omlouvá špatné umění a naopak, zda je v pořádku, když se angažované umění vystavuje a prodává. Probrali jsme pokutu za česko-romskou vlajku pro Tomáše Rafu, „tykadlového řidiče“ Smetanu i malý počet českých umělců a umělkyň, hlásících se otevřeně k feminismu.

Tamara Moyzes je politická umělkyně, kurátorka, aktivistka. Narodila se na Slovensku, studovala v Bratislavě, Tel Avivu, Jeruzalémě a v Praze, kde žije a tvoří. Zabývá se tématem menšin, xenofobií, rasismem, nacionalismem, věnuje se queer problematice a feminismu a také blízkovýchodnímu konfliktu. Tvoří fiktivní dokumenty, pohybuje se v oblasti videoartu a nových médií, svými happeningy intervenuje do veřejného prostoru. Někdy pracuje společně s manželem Shlomi Yaffem. Spoluzaložila ženskou uměleckou skupinu 5. kolona.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/zavodou/_zprava/tamara-moyzes-umelecky-aktivismus-tu-ma-spatny-zvuk–1303044