Performance „Zevling“

Romane Kale Panthera
“Zevling”
Performance, video,
Duchcov
2015

 

(for English scroll down)

9. 2015 v neděli se uskutečnil “Zevling“ ve městě Duchcov v parku, který nespadá pod vyhlášku zákazu posedávání ve veřejném prostranství.

Umělecká skupina RKP s několika desítkami lidí (20 osob) šla do tohoto města a v parku uspořádala piknik a přátelské setkání u grilu a jiných pochoutek. Čímž chtěla poukázat na absurdní situaci a nespravedlnost, jakou je realita, že takovéto setkání by bylo o ulici dál nezákonné. Tato vyhláška byla schválená v březnu 2015 a je tedy stále

aktuální. Skupina Romane Kale Panthera spravila v parku mesta Duchcov grilovačku, aby mediálne poukázala na vyhlášku nulovej tolerancie, ktorá zakazuje používanie verejných priestranstiev. V Duchcove môžeme nájsť lavičky s vytrhnutými drevami, ktoré boli odstránené po uzákonení tejto vyhlášky. K vyhláške si môžete nájsť aj mapu ulíc, ktorých sa priamo týka. Rýchlo zistíte, že ide o ulice, v ktorých bývajú Rómovia. Za 10 minút boli na mieste prítomné 4 policajné autá. A to napriek tomu, že park nenájdete na mape. Po tejto performance sa problematiky chytil senátor Václav

Láska a ombudsmanka Anna Šabatová. S tým, že vyhláška je proti ľudským právam a pohybu po verejnom priestore. Zákon o nočnom kľude napĺňa vlastne to, o čo sa samotná vyhláška snaží.

Romane Kale Panthera
„Do-nothing“
Performance, video,
Duchcov
2015

Since March 2015 there is a municipal decree in Duchcov that prohibits sitting in public areas. The town made a list of the streets and specified where it is allowed to sit and where not. We were very surprised to learn that all the streets on the list are inhabited mostly by the Roma people.

27. 9. 2015 on Sunday, performance ‘Do-nothing’ took place in a public park in the town of Duchcov. The park itself among others is not under the decree of the use of public spaces. RKP with a group of 20 people organized a barbecue in this park, in order to reveal how such a meeting would turn to be illegal and how the injustice against the Roma population in CR simply defies imagination.